Mersin Vatan Gazetesi
HV
20 NİSAN Cumartesi 16:41

Geçmişten geleceğe ''Mezitli Dokuması''

Tarihi Mezitli dokuması Mezitli Belediyesi, Mersin Üniversitesi ve Mezitli Soroptimist Kulübü ile yeniden hayata geçirildi. Mezitli Belediyesi Sanatevi’nde kurulan atölyede tarihi 2500 yıl öncesine dayanan Mezitli Dokuması’nın geliştirilmesi ve pazarlanması gerçekleştirilecek.

YAŞAM
Giriş Tarihi : 27-11-2016 15:57   Güncelleme : 27-11-2016 15:57
Geçmişten geleceğe ''Mezitli Dokuması''

MEZİTLİ DOKUMASI YENİDEN HAYATA GEÇİYOR

 Özellikle Soli Pompeipolis kazılarında bulunan dokuma araç gereçlerinden yola çıkılarak yaklaşık 2500 yıllık tarihi olduğuna inanılan ve kıyafetten ev gereçlerine kadar pek çok alanda kullanılan Mezitli Dokumasının yeniden canlandırılması amacıyla Mezitli Belediyesi, Mersin Üniversitesi ve Mezitli Soroptimist Kulübü işbirliği gerçekleştirilecek.

 

Mezitli Dokumasının yeniden canlandırılması amacıyla kurulan atölyenin açılışına Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin İdman Yurdu Başkanı Ali Tekin, Mezitli Soroptimist Kulübü Başkanı Sembol Tarhan ile Kulüp Üyeleri, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Akar Tülücü ve çok sayıda davetli katıldı.

 

ARKEOLOJİK KAZILARDA ÇIKAN TARİH

 

Mezitli bezinin tarihinin anlatıldığı kısa bir slayt gösterisinin ardından sahneye çıkan Mezitli Soroptimist Kulübü Başkanı Sembol Tarhan, Mezitli’nin yaklaşık 2500 yıl öncesine dayanan, Roma ve Yunanlıların yaşadığı Soli ve Pompeipolis’te yapılan arkeolojik kazılarda ele geçen, dokuma araç gereçleri, bu bölgede eski çağlardan bu yana, dokumacılığın var olduğunu kanıtladığını ifade etti.

 

GELENEKSEL KÜLTÜRÜMÜZ  MEZİTLİ DOKUMASI

 

Bulunan ağırşak örnekleri, dokuma ağırlıkları ve iğnelerin,  Mersin Arkeoloji Müzesi’nde sergilendiği bilgisini veren Sembol Tarhan, “Günümüzde de kullanılan, öküz boynuzundan yapılmış, yaklaşık 300 yıllık olduğu tahmin edilen mekik, bu bölgede dokumacılığın çok eski tarihlerde var olduğunu gösteren bir başka kanıtıdır.  Mezitli dokumacılığı, bütün geleneksel el sanatlarında olduğu gibi, yok olmaya yüz tutmuş durumdadır. Geçmişte her çadırın yanında, her evin bahçesinde kurulan tezgahlar hızla azalmaya başlamıştır. Günümüzde gerek ekonomik, gerekse teknolojik ve ticari açıdan baktığımızda, el dokumacılığının maliyetli ve üretim sürecinin uzun olması nedeniyle, yöre halkı kendisi üretmek yerine hazır üretilmiş ürünleri tercih etmekte ve farklı iş alanlarına yönelmektedir” dedi.

 

Mayıs 2016’ dan bu yana, 7 aydır, proje ortakları ile projenin geliştirilmesi için çok sayıda toplantılar yaptıklarını söyleyen Sembol Tarhan, “Projemizi anlatmak, destek almak amacıyla birçok kurum ve kuruluş ziyaretleri gerçekleştirdik. 2 yıl sürmesini hedeflediğimiz projenin, ilk bölümünde 30 kursiyerimizle bir araya geldik. Tekstil bölümü hocalarımız, kadınlara doğru tekniklerle dokumayı öğretecekler.  Aynı bölümden,  2 öğrenci kızımız da, kadınlarımıza dokuma konusunda atölyede destek olacaklar. Soroptimistler ve soroptimist dostları, kadınların kişisel gelişimlerinden pazarlamaya kadar bir çok konuda eğitimler verecekler. Mekanın sağlanması, tezgahların alımı, lojistik destek, Mezitli Belediyesi tarafından karşılandı. 2 Yılın sonunda, kooperatifleşmelerine ön ayak olacağımız kadınlarımıza, Mezitli Dokuması’nı teslim edeceğiz. Kültürel değerlerimizi korumayı hedeflerken, kadınların ekonomik güçlerini kazanmaları istiyoruz” dedi.

 

MEZİTLİ DOKUMASI ULUSAL PLATFORMLARDA BAŞARILI OLACAKTIR

 

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise konuşmasında ''Bildiğimiz gibi sivil toplum kuruluşları ile ortak projeler üretmeyi her zamana ön plana alıyoruz. Bu projeler içerisinde de öncelikli olarak kadınlarımızın ekonomik güçlerini artırmasını istiyoruz. Kadınlar ekonomik gücünü kazanırsa kadına dair bir çok sorunun çözümleneceğini düşünüyorum. Biliyorsunuz bu gün önemli bir gün, kadına şiddetin kadının güçlenmesi ile azalacağına inanıyorum. Bunu kadın üretici pazarlarımızda görüyoruz.Kadınlarla,çocuklarla ve gençlerle projelerimiz devam ediyor. Bizler geçmişteki kazanımlarımızı korumaya önem veriyoruz. Bunlardan birisi de geçmişteki tarihte başlamış olan fakat günümüze taşınmamış olan Mezitli Dokumasını tekrar canlandırmak istiyoruz. İçimizde bulunduğumuz dönemde maalesef gelecekten çok geçmişi korumaya çalışıyoruz. Son günlerde her yerde söyledim, Mezitli huzurun ve özgürlüğün olduğu bir ilçe. Bunun kıymetini bilmemiz gerekir. Sonuçta bizim ortak alanlarımız çok fazla. Bu projede amacımız sadece Mersinde değil ulusal ve uluslarası platformlara taşımak. Mersin Üniversitesi hocalarına ve Mezitli Soroptimist Kulübübaşkanlarına çalışmaları için teşekkürlerimi iletiyorum'' ifadelerine yer verdi.

 

İLK SİPARİŞ MERSİN İDMAN YURDU’NDAN

 

Mezitli Dokuması Atölyesinin açılışına katılan Mersin İdman Yurdu Başkanı Ali Tekin ilk siparişi veren isim oldu. Atölyeyi Başkan Tarhan ile birlikte gezen Tekin, dokumanın Mersin İdman Yurdu’nun renkleri olan kırmızı lacivert renklerinde dokunması ve üzerine Mersin İdman Yurdu logosunun işlenmesi durumunda yaptıkları ziyaretlerde, maçlarda ve özel misafirlerine Mezitli Dokuması hediye edeceklerini söyledi. Tekin, “Mersin’in bir değeri olan Mersin İdman Yurdu ile Mersin’in başka bir değeri olan Mezitli Dokuması’nı kentimizin tanıtımı için bir arada kullanabiliriz. Böylece kültürel zenginliklerimizi daha çok alana yayabiliriz” diye konuştu.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü