Mersin Vatan Gazetesi
HV
29 MART Cuma 13:23
Advert

Ev egzersizlerine karşı ilgi giderek artıyor

Acıbadem Maslak Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, günde üç-dört defa 15-20 dakikalık egzersiz yaparak önemli faydalar sağlanabileceğini, sakatlanmalara yol açmamak için bazı kurallara çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 03-06-2021 15:17   Güncelleme : 03-06-2021 15:17
Ev egzersizlerine karşı ilgi giderek artıyor

Bir buçuk yıldır evde hareketsiz geçirilen uzun saatler sebebiyle kasların esnekliklerini azaldığı için ısınma hareketlerini mutlaka yapın. Özellikle ileri yaş grubundaysanız hipertansiyon, kalp gibi kronik hastalığınız varsa kendinizi zorlamadan vücudunuzu ısındırın.

En temel hareketler olarak: Kolları yanlara, yukarıya kaldırıp indirme, hafifçe çömelme, sandalyeye oturup kalkma, otururken bacakları düz kaldırma gibi basit görünen ama çok faydalı olan bu hareketleri muhakkak yapın.

Egzersiz süresini planlayın

Egzersizin günlük süresini iyi planlayın. Bir anda vücudunuza kaldıramayacağı şekilde yüklenmeyin. Tek seferde 1 saat yoğun spor yapmak yerine, günde 3-4 defa 15-20 dakikalık egzersizler yapın. Uzun süredir hareketsiz kalmış olan kaslar ve eklemler aşırı zorlanma ile fayda yerine zarar görebilir.

Egzersizin derecesini kademeli artırın

Isınma hareketleri ile vücudun esnekliğini oluşturmaya başladıktan sonra, hareketlerin sayısını ve süreyi kademeli olarak artırın.

Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, sakatlıklara sebep olmamak için mutlaka eklemlerin esneklik kazanması için hafif hareketlerle ısınarak başlayın. Egzersizin sıklığını ve tekrar sayısını yavaş yavaş artırın.

Isındıktan sonra bu hareketleri yapabilirsiniz: Ayakta yatarak yapılacak hem omurga hem kol ve bacaklar için esneme hareketlerinden sonra yalnızca vücut ağırlığının kullanıldığı elastik bant gibi malzemelerle direnç alındığı egzersizler yapılabilir.

Soğuma hareketlerini kesinlikle ihmal etmeyin

Bir çok kişiye, egzersiz bitirilirken soğuma hareketlerini yapmak gereksiz gibi görünebiliyor aksine çok önemli. Tıpkı egzersize başlamadan yapılan ısınma hareketleri gibi, egzersizin bitişinde soğuma hareketleri yapılması sonradan oluşabilecek kas ağrılarının önlenmesine yardımcı oluyor. 

Ortamı uygun şekilde havalandırın

Tüm yaş ve hasta/sağlıklı bireyler için spor yaparken dikkat edilmesi gereken kurallardan biri, ortamın uygun şekilde havalandırılması. Spor için ideal ortam sıcaklığı 20-24 derece olmakla birlikte, sizi doğrudan etkilemeyecek şekilde bir pencerenin açılarak içeriye temiz hava, bol oksijen girmesine özen gösterin. Siz de egzersiz yaparken nefesinizi tutmamaya, düzenli nefes alıp vermeye dikkat edin.

Egzersizden iki saat önce yemek yiyin

Egzersiz esnasında midenin çok boş dolu olmaması önemli olduğundan egzersizden 2 saat önce yemek yenmelidir.

Yanınızda su bulundurun

Egzersiz esnasında yanınızda su bulundurun su ile midenizi çok doldurmayın. Günde 2 litre su içmeyi de ihmal etmeyin.

Pamuklu kıyafetler muhakkak giyin

Egzersiz yapmak için giydiğiniz giysilerin pamuklu olması, terinizi emmesi açısından çok önemli. Ayrıca egzersiz esnasında yanınızda bir havlu bulundurarak, terinizi silin.

Koşu bandında bu özelliğe muhakkak dikkat edin

Evde koşu bandından faydalanacaksanız, koşu yürüyüş esnasında genel sağlık durumunuza uygun hızda hareket yapın, aşırı hızdan kaçının. Piyasada çok çeşitli koşu bantları olduğundan özellikle şok emiş özelliği olmasına dikkat edin. Koşu/yürüyüş bandına spor ayakkabı olmadan çıplak ayakla kesinlikle çıkmayın.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü