Mersin Vatan Gazetesi
HV
29 MART Cuma 09:37
Advert

Birleşmiş Milletler Uluslararası Barış Gücü Günü kutlanıyor

Birleşmiş Milletler Uluslararası Barış Gücü Günü kutlanıyor. Bu yılki Uluslararası Barış Gücü Günü teması “Kalıcı Barışa Giden Yol: Gençlerin Gücüne Dayanarak Barışı ve Güvenliği Teşvik Etmek.”

DÜNYA
Giriş Tarihi : 29-05-2021 14:34   Güncelleme : 29-05-2021 14:34
Birleşmiş Milletler Uluslararası Barış Gücü Günü kutlanıyor

Çin, Birleşmiş Milletler barış koruma misyonlarına ikinci en çok aidat ödeyen ülke ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üye ülkelerinden misyonlara en çok asker gönderen ülke konumunda.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Barış Gücü Günü kutlanıyor
1990 yılında BM barışı koruma misyonlarına ilk katılımından beri, Çin ordusu ve polisi 30 defa BM barış koruma misyonuna katıldı ve 50 bin barış gücü personeli gönderildi.

BM barışı koruma misyonlarına katılan Çin barış güçleri, 30 yıl sürede, Kamboçya, Kongo, Liberya, Sudan, Lübnan, Güney Sudan, Mali ve Orta Afrika dahil olmak üzere 20 ülke ve bölgedeki barış koruma misyonlarını üstlendi.

Personel anlaşmazlıkların barışçıl yolla çözülmesi, bölgesel güvenlik ve istikrarın korunması, ev sahibi ülkelerin ekonomik ve toplumsal gelişmelerine büyük katkılarda bulundu.

Şu anda 2 bin 500 Çinli barış gücü görevlisi, 8 misyon alanında ve Birleşmiş Milletler karargahında görev yapıyor. Barış koruma görevlileri ve askerleri, ilgili misyonları adaletle yerine getirerek yol yapımı ve acil durum tatbikatları gibi çeşitli aşamalardaki görevleri planlara göre başarıyla tamamladı.

Kısa zaman önce, Sudan’a gönderilen 16. gruptaki 225 barış gücü görevlisi, Sudan’daki Darfur barış sürecine katkılarından dolayı Birleşmiş Milletler-Afrika Birliği Darfur Misyonu (UNAMID) tarafından “Barış Onur Madalyası” ile ödüllendirildi.

Birleşmiş Milletler, 1948 yılından beri BM barışı koruma operasyonlarında ölen 4 bin barış gücü askerin anılması için, BM Uluslararası Barış Gücü Günü’yle alakalı çevrimiçi anma etkinliği gerçekleştirdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM merkezindeki barış gücü askerlerin anıtına çelenk bırakarak iki Çinli asker dahil olmak üzere 2020 yılında ve Ocak 2021 yılı görevde ölen 129 barış gücü askerine madalya dağıttı.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü