Mersin Vatan Gazetesi
HV
26 NİSAN Cuma 20:58

Turizmciler 17’nci Kez Buluştu

Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokul Mezunlar Derneği (METİOD) üyeleri, 1999 yılından beri her düzenledikleri mezunlar buluşmasının 17’ncisini gerçekleştirdi.

EĞİTİM
Giriş Tarihi : 21-11-2016 09:43   Güncelleme : 21-11-2016 09:43
Turizmciler 17’nci Kez Buluştu

 17-20 Kasım 2016 tarihlerinde düzenlenen programa; Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Birdir ve METİOD Başkanı Öğr. Gör. Erdem Daşcı başta olmak üzere çeşitli illerden gelen çok sayıda eski mezun ile Turizm Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Turizmciler, buluşmalarının yanı sıra üniversitemizde düzenlenen sergi ve panel etkinliklerinde bir araya geldi.

 

Karikatür Sergisi: “Barış ve Turizm”

Dünyanın en büyük sektörlerinden biri olan turizmi çeşitli boyutlarıyla inceleyen ve 2009 yılından bu yana her sene geleneksel olarak düzenlenen ‘Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması Sergisi’ bu yıl Turizm Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği ile Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi tarafından organize edilen etkinliğin 4 yılda bir üniversitemizde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

METİOD tarafından, Turizm Fakültesi Mezunlar Toplantısı kapsamında düzenlenen ‘Barış ve Turizm’ konulu serginin açılışı 17 Kasım Perşembe günü Turizm Fakültesi binasında yapıldı. Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi eski öğrencilerinden olan Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Kozak’ın koordinatörlüğünü yaptığı sergide; 16 yaş ve altı ‘gençler kategorisi’ ve 17 yaş ve üstü ‘yetişkinler kategorisi’ olmak üzere dereceye giren onlarca karikatür beğeniye sunuldu.

Nişantaşı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asım Saldamlı, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Asker Kartari, Dedeman Otelleri Genel Müdürü Emrullah Akçakaya, Calista Luxury Resort Genel Müdürü ve Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ali Kızıldağ gibi birçok güçlü mezunlarının olduğunu söyleyen Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Birdir “Her yıl düzenli olarak yeni gelen öğrencilerle mezunları bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bu yıl mezuniyet toplantımızın açılışını fakültemizin eski öğrencilerinden olan Prof. Dr. Nazmi Kozak’ın sergisiyle gerçekleştirmek istedik. Çok güçlü karikatürlerin yer aldığı sergiye öğrencilerimizin mezunların ve akademisyenlerin ilgisi oldukça yüksek” dedi.

Prof. Dr. Nazmi Kozak ise Türkiye’nin her yerinde bu sergiyi açmaya özen gösterdiklerini dile getirerek kendi okulunda bu sergiyi açmanın bambaşka bir mutluluk olduğunu ifade etti.

 

Panel: “Sosyal Bilimlerde Yöntem Tartışmaları”

Turizm Fakültesi tarafından “Sosyal Bilimlerde Yöntem Tartışmaları” konulu panel gerçekleştirildi. 17 Kasım Perşembe günü, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleşen seminerde, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Asker Kartari ile Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Kozak konuşmacı oldu.

“Kültür Araştırmaları ve Niteliksel Düşünce” başlıklı konuşma yapan Prof. Dr. Asker Kartari “İnsanlar arasında ortak bir gerçek ve doğru olamayacağı için niteliksel düşünmenin de böyle bir kaygısı yok. Herkes aynı şeyi kabul etseydi bilim ve teknolojinin gelişmesi mümkün olmazdı. Sosyal bilimler, başkalarının bizim algıladığımız gerçekliği anlatmaya yönelik çalışmalar yapar” diye konuştu.

Kültür araştırmaları ile niteliksel düşünmenin temelleri konusunda bilgi veren Prof. Dr. Kartari “Araştırma bir sorguyla ve sorunsallaştırmayla başlar. Nitel çalışmalarda bir örneklem seçeriz. Bu örneklemin temsil ediciliğini irdeleriz. Temsil edicilik çok değişken olduğundan da vardığımız gerçekler farklı olabilir.” dedi.

“Sözlü Tarih Yöntemi ve Mersin Özelinde Kullanımı” konusunda konuşan Prof. Dr. Nazmi Kozak ise sözlü tarih yöntemini; geçmişteki bir takım olaylara, kişilerin hafızasına başvurarak arşiv oluşturmak şeklinde tanımladı.

Dünyada 1940’larda Türkiye’de ise 1993 yılında başlayan teknikle ilgili olarak Prof. Dr. Kozak, görüşme tekniğiyle yapılan sözlü tarih çalışmasının; aile tarihi, kurum tarihi, olay tarihi kent tarihi gibi alanlarda çalışılabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Kozak ayrıca Mersin özelinde köklü işletmelerin, seyahat acentelerinin tarihi hakkında araştırma projesi ya da tez çalışması yapılabileceğine dikkat çekerek ülkemizde sözlü tarih çalışmalarının daha fazla yapılması gerektiğini vurguladı.

 

Buluşma Toplantısı ve Gala Gecesi

METİOD üyeleri, 18 Kasım Cuma günü Turizm Fakültesi Toplantı Salonu’nda geleneksel toplantılarını ve mezunlar ile öğrencilerin söyleşisini gerçekleştirdi. Öğrencilerin Rekreasyon dersi kapsamında animasyon gösterilerinin yer verildiği etkinlikte ayrıca çeşitli eğlenceler düzenlendi.

19 Kasım Cumartesi günü gala gecesinde bir araya gelen turizmcilere, Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı da katıldı. Wonasis Otel’de gerçekleşen toplantıda Turizm Fakültesi 5’inci, 10’uncu, 15’inci, 20’nci, 25’inci ve 30’uncu dönem mezunları düzenlenen törenle kep ve cüppe giyerek belge aldı. Törende ayrıca Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Birdir tarafından Rektör Prof. Dr. Çamsarı’ya teşekkür plaketi takdim edildi.

Törende bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Çamsarı “Üniversite olarak bizim 40’a yakın birimimiz var. Bu birimler arasında birlik ve dayanışmasını yıllardır sürdüren ve mezunlarıyla fark yaratan Turizm Fakültemizle gurur duyuyoruz. Mersin’in ve ülkemizin gelişmesinde Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi olmazsa olmazdır” dedi.

Etkinlik kapsamında Ergün Alçınkaya’nın “Dünden Bugüne Mersin Turizm” konulu sunuma ve Murat Çelebi ve orkestrasına yer yerildi.

 

Mezunlardan Öğrencilere 50 Bin TL Hediye Çeki

Mezunlar tarafından Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencilerini desteklemek amacıyla 50 Bin TL tutarında hediye çeki verildi. Bu bağış ile ihtiyacı olan 50 başarılı öğrenciye 10 ay boyunca 100’er lira burs verilecek.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü