Mersin Vatan Gazetesi
HV
26 NİSAN Cuma 00:24

Mezitli'de Film Festivalinde Kadın Emeğini Anlattılar

20 il/ilçede eş zamanlı olarak yapılan ‘Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nin dokuzuncusu gerçekleştirildi. Festivalin Mersin ayağında ise sahneye çıkarak yaşamlarından kestiler sunan Mezitli Belediyesi Kadın Üretici Pazarındaki üretici kadınlar anlattıkları öyküler ile duygusal anların yaşanmasına neden oldular.

YAŞAM
Giriş Tarihi : 21-11-2016 08:43   Güncelleme : 21-11-2016 08:43
Mezitli'de Film Festivalinde Kadın Emeğini Anlattılar

20 il/ilçede eş zamanlı olarak 3 gün sürecek olan Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, Türkiye’den ve dünyadan 25 belgeseli izleyici ile buluşturdu.

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen festival, eş zamanlı olarak Adana, Ankara, Antalya, Artvin, Balıkesir, Bayındır, Bodrum, Bursa, Diyarbakır, Düzce, Eskişehir, Fethiye, Güzelbahçe, İstanbul, İzmir, Kartal, Kayseri, Konya, Manisa ve Mersin'de gerçekleştirildi. Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nda (MMMO) düzenlenen festivalin Mersin ayağında Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve eşi Sembol Tarhan’da izleyici olarak yerini aldı.

 

2 YILDA PAZARLARIN SAYISI ALTIYA ULAŞTI

Festivalin son gününde ise kooperatifçiliğin anlatıldığı ‘Kendimiz yapabilir miyiz?’ isimli belgeselin ardından sahneye çıkan Mezitli Belediyesi Kadın Üretici Pazarı kadınları yaşam öykülerini seyirci ile paylaştılar. Kadın Üretici Pazarı’nın organizasyonunda görev alan Mezitli Belediyesi Meclis Üyesi Şenol Çavuş, bugün sayısı altıya ulaşan pazarların öyküsünü anlattı. Pazarın kuruluş amacından, aşamalarına kadar geçen mücadeleyi anlatan Çavuş, kuruluşundan itibaren büyük yankı uyandıran Kadın Üretici Pazarı’nın Sosyal Demokrasi Derneği tarafından ödüllendirildiği bilgisini verdi..

 

‘MUTLU MEZİTLİ’ SLOGANI ŞİMDİ DAHA ANLAMLI

Şenol Çavuş’un ardından sahneye çıkan kadınlar ise öykülerini anlattılar. Kadın Üretici Pazarı sayesinde zorlu yaşamlarının çok farklı bir evreye ulaştığından bahseden kadınlar, “Türlü sıkıntılar içersinde geçen yaşamımızı sihirli bir proje ile değiştiren Neşet Tarhan’a ne kadar teşekkür etsek azdır. Kendisi ‘Mutlu Mezitli’ yaratacağım dediğinde anlamamıştık ama şimdi bu iki kelimenin ne denli derin bir anlamı olduğunu yaşayarak görüyoruz. Biz Mezitli’de mutluyuz. Yeniden çalışabildiğimiz ve işe yaradığımızı görmekten dolayı gururluyuz. Dayanışmayı, karşılıksız iş yapmayı, paranın değil maneviyatın önemli olduğunu biz burada öğrendik” dediler.

 

FESTİVAL SALONUNDA DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI

Pazarın en yaşlı üreticilerinden Saadet Hanım ise pazarda yer almadan önce çöpten ekmek topladığı bilgisini vererek, “Neşet Tarhan’ın bu projesi sayesinde sadece ben kurtulmadım, tüm çevrem torunlarım sıcak ekmek yeme fırsatı yakaladılar. Ben biliyorum ki pazarda yer alan her kadının en az benimki kadar yaşamında sihirli dokunuşla sahne oldu bu pazar. Allah bin kere razı olsun Neşet Tarhan’dan da pazarda emeği geçenlerden de”diye konuştu. Saadet hanım’ın konuşması salonda duygusal anların yaşanmasına yol açtı.

 

GÜÇLÜ DEMOKRASİ İÇİN KADINLAR GÜÇLENMELİ

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, pazarda kendi ürettikleri el emeği ürünlerini satan kadınların, artık geleceğe daha güvenle baktıklarını vurgulayarak, "Bundan sonra kadınlarımız bu güvenle daha çok sosyal yaşamda, daha çok siyasette, daha çok iş dünyasında yer alacaklar. Yarınlarda bizim olduğumuz yerlerde hep kadınlar olacak. Bizde demokrasiyi içleştirmek için önce aile içinde beylerinizle eşit hale gelmenizi istiyoruz. Bunu daha da taçlandırma ve sizleri muhtar, meclis üyesi, milletvekili ve belediye başkanı olarak her alanda görmek istiyoruz. Bu demokrasinin olmazsa olmaz koşullarından birisidir. Şimdi hepsinden daha fazla toplumda demokrasinin içselleştirilmesine ihtiyaç var. Biz bunu kadınlarla birlikte ulaşabiliriz.. Demokrasinin güçlenmesinde alacağımız ışık, Atatürk ilke ve devrimleridir. Bu ilkelere sadık kalırsak daha güçlü olacağız ve gerçek anlamda demokrasiye sahip olacağız” diye konuştu.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü