Mersin Vatan Gazetesi
HV
29 MART Cuma 14:21
Advert

Türkiye’nin Yaş Meyve ve Sebze İhracatı Artıyor

Türkiye’nin Yaş Meyve ve Sebze İhracatı Artıyor

DÜNYA
Giriş Tarihi : 25-08-2020 12:29   Güncelleme : 25-08-2020 12:29
Türkiye’nin Yaş Meyve ve Sebze İhracatı Artıyor

 

 

Koronavirüs pandemisi tüm dünyayı kasıp kavururken bazı ülkeler için lokomotif kabul edilen sektörlere zarar vermeye devam ediyor. Ancak bütün bu olumsuz süreç içerisinde olumsuz yönde etkilenmek bir yana geçen yıllara göre çok daha iyi konumda olan sektörler de var. Bunların başında ise tarım sektörü geliyor. Türkiye tarımsal pek çok ürünün ihracatında 2019 yılı verilerinden çok daha yüksek ihracat oranlarına ulaşmayı başardı. Özellikle yaş meyve ve sebze alanında yapılan sıçrama Türk tarımının dünyadaki yeri açısından geleceğe yönelik umut verici olarak görülüyor. Boris Volfman resmi veriler üzerinden yaptığı incelemelerle ilgili detayları paylaştı;

Yaş sebze ihracatı %50 arttı

TÜİK verilerine göre 2019 yılı haziran ayında Türkiye 14.704.316 dolar tutarında taze yaş sebze ihracatı gerçekleştirdiğini belirten Boris Volfman, "Bu yıl ise koranavirüs pandemisi sebebiyle pek çok sorun ve aksaklık yaşandığı halde haziran ayında gerçekleştirilen taze yaş sebze ihracatı 21.348.575 milyon dolara ulaşmış durumda. Elde edilen veriler gösteriyor ki Türkiye’nin taze yaş sebze ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %50 civarında artış göstermiş. Bu artışın en temel sebeplerinden birisi ise koranavirüs pandemisi döneminde insanların evde kalmalarıyla artış gösteren gıda talebi oldu. Pek çok ülke üretimi durdurduğu halde; tarım başta olmak üzere üretime devam eden Türkiye bu krizden güçlenerek çıkmayı başardı.” dedi.

2019 yılı haziran ayında en çok taze yaş sebze ihracatı yapılan üç ülkenin sırasıyla İtalya, Romanya ve Bulgaristan olduğunu söyleyen Boris Volfman sözlerine şöyle devam etti; “En çok ihracatın yapıldığı İtalya’ya 4 milyon 431 bin dolarlık taze yaş sebze ihracatı yapıldı. İtalya’yı 1 milyon 938 bin dolar ile Romanya ve 1 milyon 204 bin dolar ile Bulgaristan takip etti. 2020 yılının aynı ayında ise en çok yaş taze sebze ihracatı yapılan ülkelerden ikisi değişerek sırasıyla Almanya, Rusya Federasyonu ve Romanya oldu. Almanya 5 milyon 335 bin dolarlık ihracat ile ilk sırada yer alırken onu 4 milyon 772 bin dolar ile Rusya Federasyonu ve 2 milyon 359 bin dolar ile Romanya takip etti.”

Yaş meyve ihracatında artış %30’a yaklaştı

Sadece yaş sebze ihracatında değil yaş meyve ihracatında da geçen yıla göre büyük artış yaşandığının altını çizen Boris Volfman, “Kavun, karpuz, elma, ayva, papaya ve daha birçok ürünü barındıran yaş meyve ihracatı 2019 yılı haziran ayında 179.377.245 dolar olarak kayıtlara geçti. 2020 yılı haziran ayında ise yaş meyve ihracatı yaklaşık %30’luk bir artış göstererek 232.123.143 dolara ulaştı.” şeklinde konuştu.

2019 yılı haziran ayında en çok yaş meyve ihracatı gerçekleştirilen üç ülke sırasıyla Rusya Federasyonu, Almanya ve Hollanda’nın yer aldığını belirten Boris Volfman, “En çok ihracatın gerçekleştirildiği Rusya Federasyonu’na 68 milyon 898 bin dolarlık ihracat yapılırken Almanya’ya 53 milyon 27 bin dolar, Hollanda’ya ise 6 milyon 956 bin dolarlık ihracat yapıldı. Taze yaş sebzenin aksine meyve ihracatında ilk iki sıra bu yıl değişmedi. En çok ihracat yine Rusya Federasyonu ve Almanya’ya yapıldı. 2020 yılı haziran ayında ilk sırada bulunan Rusya Federasyonu’na 95 milyon 272 bin dolarlık yaş meyve ihracatı gerçekleştirilirken onu takip eden Almanya’ya 53 milyon 729 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Geçen yıl üçüncü sırada bulunan Hollanda’nın yerini ise bu yıl 12 milyon 928 bin dolarlık ihracat ile Avusturya aldı.” dedi.

Türk tarımı ihracatla büyüyor

Hem üreticinin kazanması hem de cari açık dengesinin korunması için oldukça önemli olan ihracat koranavirüs pandemisi döneminde dahi sekteye uğramadan büyümeye devam ettiğini söyleyen Boris Volfman, “Bu kriz yeni pazarlara açılmak ve mevcut pazarlardaki payını arttırmak isteyen Türk tarımsal ürün ihracatçıları için büyük bir fırsat sundu. İç piyasalarındaki talebi karşılamak için ithalat yapan özellikle Avrupalı devletler Türkiye’nin ihracat rakamlarına bir artı daha yazmasına fırsat tanıdı. 2021 yılında ise yaş meyve ve sebze ihracatında en az %25’lik bir büyüme daha olması öngörülüyor.” ifadelerini kullandı.

vadivadi